DIY : Potato Pancakes

hello again. ;)

entri bajet guna i u.

tadi petang i buat potato pancakes untuk buka posa.mau share skit sebab senang jak mau buat dan sooooodap.dapat resepi ni dari YOUTUBE tapi i poyo betul mau ajar step by step.

bahan bahan -
kentang bulat-bulat (2-3 biji)
bawang besar (1 biji)
telur (1 biji)
garam (secukupnya lol)
tepung gandum (secukupnya)

kikis?? kentang yang sudah dikupas.make sure mangkuk bawah tu ada air cos kentang tu oxidize nanti.

it should be something like this.

now for the onion.guna 1/4 saja pun cukup.

mix the eggs,garam and flour together.

tuangkan potato tu ke dalam mangkuk tadi.note - make sure korang sudah perah air kuar dr potato tu.just squeeze.

panaskan kuali dgn kuantiti minyak sebegini.

bila minyak suda panas skit,put the potato inside.pandai-pandai la bentukkan ya. :)

2nd try.

last skali,letak mayonis dekat atas sebagai hiasan dan penyedap benda alah ni. :)

senang kan??okbai.

sebenarnya start suka masak lepas tengok Family Outing.

2 comments :

adibahfaizah said...

wah senang sangat ni. should try one day :D. hntrkn ke sini skeping untk shur yer :P hehe

Azwa Mislan said...

@adibahfaizah belum sapami dah bangas kat pos laju! :) muehehe.its really easy,really.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...